Omgivning och aktiviteter

Malingsbo herrgard - Kornskruven
Vandring

Malingsbo herrgård ligger mitt i naturskyddsområdet Malingsbo-Kloten, även kallat Sveriges sydligaste vildmark. Från gårdsplanen utgår ett antal vandringsleder och granne med herrgården står St Annas kapell, ett delmål på pilgrimsleden Romboleden, som går från Enköping till Trondheim.

Vi har tillsammans med grannar skapat Kungaskogens Trädgårdsvandring som är en promenadled på 5,5 km i rundslinga utmed Hedströmmen, Ledens sträckning hittas enklast i appen Naturkartan. Under 2023 kommer leden att skyltas.

Via Malingsbo går även Bruksleden och Smeleden. En dagspromenad bort ligger Kloten, som är norra änden på Bergslagsleden.

Appen Naturkartan beskriver samtliga leder. Under 2022-2024 arbetar Visit Dalarna, Smedjebackens kommun och lokala entreprenörer med att ta fram nya kartor och att restaurera fler leder i Malingsbo-Kloten. Fråga oss om du vill ut och vandra. Vi hjälper gärna våra gäster att komma iväg!

Cykling

Malinsgsbo herrgård är ett perfekt ställe att bo på oavsett om du kommer till oss på cykel för att övernatta mellan längre etapper, eller om du vill hyra en cykel över dagen som en aktivitet. Här kan du låsa in cykeln över natten och det finns en mekar- och spolplats med enklare verktyg.

Bara 60 min cykling från Malingsbo passerar cykelleden längs Strömsholmskanal. Se mer på https://swedenbybike.com/cykelleder/langs-stromsholms-kanal/

Om du vill hyra cykel rekommenderar vi varmt Nordic Discovery i närbelägna Kloten. När man hyr sin cykel där får man en initierad introduktion till områdets cykelleder av Mikael Andersson eller någon i hans team. De har egna leder med olika svårighetsgrad i Malingsbo-Kloten. Det finns leder för alla typer av sällskap; familj som helst cyklar på grusvägar eller äventyrligare personer som hellre cyklar på stigar.

Klicka här för att komma till Nordic Discoverys cykeluthyrning

Fiske

Vi har fiskevatten där du som övernattande gäst på Malingsbo herrgård får fiska utan fiskekort!

Utmed gården rinner Hedströmmen som har ett fint bestånd av öring. När en hyr något av våra boenden, får en fiska utan kostnad från vår strand och från våra broar. Här gäller endast Catch & release. “Dessa högintressanta naturvatten är värdefulla för alla sportfiskare som inte sätter fångsten i form av antal fiskar och kilo främst på önskelistan” / citat sveaskog.se.

Malingsbosjön, som gränsar till gården, är känd för sina stora gäddor. Här finns även gott om abborre. Fiskekort köpes enkelt via sveaskog.se

Observera att det råder fiskeförbud i alla strömmande vatten i Hedströmmen 1/10 till 31/10.

Bad

På kort promenadavstånd från gården finns en trivsam badplats vid Malingsbosjöns södra spets. Badplatsen är barnvänlig och har brygga, grillplats och krokar mellan träden för kläder och handdukar. Våra boendegäster får med sig ved från gården om så önskas.

Det går också bra att bada i Hedströmmen, som rinner utmed gårdens västra sida. Här är vattnen kallare och mer strömt, men det går ändå bra att bada med barn om man är närvarande som vuxen. Mellan den gamla stenbron och arkivet är det enkelt att kliva i.

Malingsbo herrgard - Kornskruven
Kajakpaddling

Alldeles nära Malingsbo ligger Kloten, där det finns fina paddelleder och en kajakuthyrning.

Vi rekommenderar varmt Nordic Discovery, som har sin central i Kloten.

När ni hyr inleds turen med en genomgång för den osäkre kring hur man kliver i och ur. Paddelleder presenteras och ni väljer hur långt eller kort ni vill paddla, och vill vilka rastplatser eller naturhamnar.

Klicka här för att komma till Nordic Discoverys kajakuthyrning

Bär och svampplockning

Sommartid finns oändligt med bär i skog och mark nära Malingsbo herrgård. Vi befinner oss mitt i naturskyddsområdet Malingsbo-Kloten med stora obebyggda skogsområden. Blåbär, lingon och hjortron finns nära och det är bara att promenera ut i närmsta skog och börja plocka.

Kom ihåg vad som gäller enligt allemansrätten, särskilt när du befinner dig i något av våra närbelägna naturreservat. Under fliken “Allemansrätten” här på vår hemsida kan du läsa igenom lagen för att påminna dig om vad som gäller innan du går ut i skogen.

Besök Visit Dalarna och hitta fler aktiviteter

Hem

Upptäck Ekomuseum Bergslagen och hitta fler besöksmål

Ekomuseum Bergslagen